



## AGENDA

# **DOC Orientation Day**

# **TU Wien Doctoral Center**

### Tuesday, September 16, 2025

Prechtlsaal, Karlsplatz 13, Ground Floor, 1040 Vienna

## **DOC Orientation Day Schedule**

Date: September 16, 2025 Duration: 3 time slots – 10:00, 12:00, and 14:00 Format: In-person Audience: Doctoral students at TU Wien Registration: Mandatory via this link

#### 1. Welcome & Introduction

- Duration: 5 minutes
- Time: 10:00 to 10:05, 12:00 to 12:05, 14:00 to 14:05
- Presenter: Priv.-Doz. Dr. Ioanna Giouroudi Head DOC Center
- **Content**: Brief welcome and overview of the orientation day's agenda.

### 2. DOC Center Presentation

- Duration: 10 minutes
- Time: 10:05 to 10:15, 12:05 to 12:15, 14:05 to 14:15
- Presenter: Priv.-Doz. Dr. Ioanna Giouroudi Head DOC Center
- **Content**: Introduction to the DOC Center's mission, services, and support for doctoral candidates.

#### 3. HR Development

- Duration: 5 minutes
- Time: 10:15 to 10:20, 12:15 to 12:20, 14:15 to 14:20
- Presenter: Representative from HR Development
- **Content**: Overview of professional development opportunities and resources for staff and students.





### 4. Innovation Incubation Center (i<sup>2</sup>c)

- Duration: 5 minutes
- Time: 10:20 to 10:25, 12:20 to 12:25, 14:20 to 14:25
- Presenter: Representative from i<sup>2</sup>c
- **Content**: Introduction to i<sup>2</sup>c's role in fostering entrepreneurship and innovation at TU Wien and the i<sup>2</sup>c programs.

#### 5. Responsible Research Practices

- Duration: 5 minutes
- Time: 10:25 to 10:30, 12:25 to 12:30, 14:25 to 14:30
- Presenter: Member of the Service Unit for Responsible Research Practices
- **Content**: Guidance on research ethics, integrity, and available support services.

#### 6. Short Break

- **Duration:** 5 minutes
- Time: 10:30 to 10:35, 12:30 to 12:35, 14:30 to 14:35

#### 7. Introduction to TU Wien Faculties

• **Duration:** 40 minutes – Each faculty will be introduced within a 5-minute slot during the 40-minute session

Time			Faculty
10:35–10:40	12:35–12:40	14:35–14:40	Architecture and Planning
10:40-10:45	12:40–12:45	14:40–14:45	Chemistry
10:45-10:50	12:45–12:50	14:45–14:50	Physics
10:50–10:55	12:50–12:55	14:50–14:55	Computer Sciences
10:55–11:00	12:55–13:00	$14^{-}55 - 15^{-}100$	Electrical Engineering and Information Technology
11:00-11:05	13:00–13:05	15:00–15:05	Mechanical and Industrial Engineering
11:05–11:10	13:05–13:10	15:05–15:10	Mathematics and Geoinformation
11:10–11:15	13:10–13:15	15:10–15:15	Civil and Environmental Engineering

#### 8. Q&A Session

- Duration: 15 minutes
- Time: 11:15 to 11:30, 13:15 to 13:30, 15:15 to 15:30
- **Content**: Open floor for participants to ask questions to any of the presenters.