Campus Gußhaus

Report 2018

Old Electrotechnical Institute Building (CF)

In the summer, after last year's renovation of the inner courtyard side of the old electrical institute building, the historical façade on the street side was begun.

ZMNS – Zentrum für Mikro- und Nanostrukturen (Centre for Micro and Nano Structures) (CI)

At the beginning of the year, the cleanroom expansion for the new Center for Micro- and Nano-structures was completed. The highly complex cleanroom installation and equipment was completed and the complex balancing phase (in particular the discontinuation of the highly complex cleanroom installation) was started with the test runs.

The new laboratory building was handed over to TUW at the end of the second quarter. Parallel to the remaining work and corrective measures, the relocation of the facilities and equipment from Floragasse began.

The new Centre for Micro- and Nanostructures in the partly historical rooms of the former Gußhaus offers the opportunity for top-level research across faculties. Thus, research is carried out on own projects from the basis to the application and derived components are also produced for other research groups of TUW. International cooperations with science and industry provide new approaches and promote the transfer of know-how.

The technical core of the ZMNS are the six clean rooms, in which the concentration of the airborne particles is kept as low as possible by ultra-modern building technology and a room-in-room construction. These clean rooms, including the respective accesses in front of them, were installed within the existing or newly erected building structure. The supply air is extracted from the ceiling via a raised floor. The technical systems for the operation of the clean rooms occupy the entire floor above.

The adjoining listed cupola room and the so-called southern wing from the 18th century were extensively documented, restored and partially adapted in agreement with the Federal Monument Office.

The documentation and evaluation of the excavations and architectural-historical investigations were published by the City Archaeology of Vienna: The 14th volume of the series "Wien Archäologisch" combines the results and is available in bookshops or online from Phoibos Verlag: ISBN 978-3-85161-186-1

Gallery

Campus Gußhaus

Aula - Mensa and Studying Area

Aula - Computerbereich

Reconstruction work: Overview of the CMNS

Former Casting Hall

Former Furnace

Archeological Excatavations

Visualisation of the new Center for Micro and Nanostructures

Previoues Milestones 2006 to 2017

In 2009/10, the entrance area and the public transport zone to the lecture halls in the Gußhaus were redesigned. In continuation, the connecting corridor to the CC building component was adapted and a bright, spacious break zone was created.

In 2013, the thermal renovation of the new electrotechnical institute building (Gußhausstraße 27-29) was fixed with the BIG. Due to special financing, it was also possible to replace windows in addition to the thermal refurbishment. This is intended to improve the energy efficiency of the property, currently energy efficiency class "D", to class "B".

At the beginning of 2015, thermal refurbishment of the CD building component and the connecting wing (between the old and new buildings) was started and completed ahead of schedule in autumn. In cooperation with the Bundesimmobiliengesellschaft, TUW thus made a significant contribution to sustainable property management on the one hand, and savings were achieved in consumption costs, in particular heating and cooling, on the other. In addition, the appearance of the new Electrotechnical Institute building was significantly enhanced.

A high degree of availability and reliability is required for business-critical services. Therefore it is necessary to distribute the IT infrastructure components of TUW to two locations. Redundant server pairs consist of hardware components that are as identical as possible, so that in the event of the failure of one of the two servers, the work and services can be continued with the other server without delay.

The primary computer centre of the ZID is located in the Freihaus, the backup computer centre was set up in the former oil tank farm, under the entrance to the Gußhaus inner courtyard in the Gußhausstraße. The two locations are supplied with electricity from different substations, but are connected to each other by high-performance lines. The backup computer centre is also the second location of the TU telephone system.

In autumn/winter 2015, the development of an LED lighting insert for use in the existing metal cassette ceilings was completed, which became necessary due to the largely insufficient illuminance levels in the offices. The new lighting was initially used in the areas renovated in summer 2015.

In the summer semester of 2015, the contact room on the fifth upper floor was renovated and received a kitchenette and modern media technology in addition to the renovation of the surfaces. The accompanying roof terrace areas were also renovated and equipped with weatherproof break furniture.

As part of a new appointment in the field of communication networks, the top floor of the news wing (Old Electrotechnical Institute Building, Gußhausstraße 25, sixth upper floor) was renovated over the summer months of 2013, the laboratory equipment was renewed and a new seminar room including training infrastructure was set up. The construction work was completed at the beginning of the 2013/14 winter semester.

In 2016, the Federal Real Estate Company renovated the facades of the Historical Electrotechnical Institute building (Gußhausstraße 25) on the street and courtyard sides.

Since 1993, TUW has had the Center for Micro- and Nanostructures (ZMNS) at its disposal. Its core consists of clean rooms and the associated infrastructure, which at that time were financed from special funds of the Federal Ministry of Science and Research. It is operated by the Faculty of Electrical Engineering and Information Technology and is currently located in Floragasse.

The ZMNS provides the necessary infrastructure for the research and development of functional micro- and nanostructures, which, depending on the problem and content of the project, concern novel electronic or photonic components or sensor elements. The realization of such devices and components for basic and applied research is only possible by maintaining a sophisticated technological infrastructure.

In the course of the project "TU UniverCity" TUW started a new construction of the clean rooms for the ZMNS. Together with the Institute for Solid State Electronics (Floragasse), they were to be accommodated in the historic Gußhaus building of the Faculty Association on the Gußhausstraße campus. Accordingly, it was necessary to implement the structural and above all building services requirements for the new office and laboratory building with special consideration for the listed building structures.

Both the partial demolition of the listed building halls (Altes Gußhaus) and the new building and extension for the ZMNS were submitted to the authorities in 2012/13 after intensive coordination with the users regarding the high-tech building equipment had been carried out.

Until 1721 the building was the summer residence of Ferdinand Prince Lobkowitz and then part of the imperial pleasure palace "Favorita". The "Artillery Casting House" was built here in 1750, in which cannonballs were cast. Hence the name "Gußhaus" or "Gußhausviertel". From 1861 the transformation into an "art foundry" including residential and studio building of the famous Ringstrasse painter Hans Makart took place.

Today's "Gußhaus" consists of a historical listed core and several later additions, in which the Technical Research Institute (TVFA) had a part of its workshops during the last decades.

For the new project, the core will be freed from all later extensions and the ZMNS will be arranged around it with the associated laboratory, office and ancillary rooms. As far as this is possible and reasonable, the historical substance will be renovated and integrated into the new building. These historical rooms, elements and motifs form an exciting contrast to the directly adjacent high-tech laboratory and clean rooms, especially with the originally preserved areas of the cupola room and west wing (vaulted room).

The outgoing Dean of the Faculty of Electrical Engineering and Information Technology, Prof. Gottfried Magerl, together with the Chairman of the TU-Universitätsrat Veit Sorger and the Rector Sabine Seidler, gave the starting signal for the implementation on 17 December 2013.

Parallel to the securing and protective measures for the historical inventory, the unneeded components were demolished. In the area of the ramp to the "old electrical institute" further archaeological finds, in particular one of the former kilns, were uncovered and documented by archaeologists of the Federal Office for the Protection of Monuments (BDA). All the accompanying archaeological building research commissioned by the BDA was completed in autumn 2015. In addition to the final report available to the TU Vienna, a summary with selected showpieces will also be exhibited at the Bezirksmuseum Wieden.

Due to a delivery failure on the part of the building police, the official hearing, which had already taken place in July 2014, had to be repeated for certain residents. Once the legally binding building permit had been issued, construction work commenced immediately in 2015. By the end of the year, the excavation including special foundations (jet-blasting method) had been largely completed and the cleanliness layer for the new floor slab had been laid. At the same time, the technical trades (technical building equipment including clean room technology and electrical engineering) were commissioned.

After the archaeological safety and protection measures as well as the comprehensive documentation, the year 2016 was dedicated to the construction work after the official approval. At the beginning of the year, the required tower crane was erected and the foundation work started. The extensive master builder work then began. In November, the roof level was reached. In about ten months, the very spacious basement, the ground floor with the old casting hall as the future seminar room and the new clean rooms as well as the third upper floor in the shell were erected. Including the connection to the historic masonry, around 3,500 m3 of concrete and around 430 t of steel were used. 18,000 m2 of formwork was used.

On 19 December 2016 the same celebration took place in the presence of Vice Rector Josef Eberhardsteiner and Dean Markus Rupp together with representatives of the Federal Real Estate Company.

Afterwards the facade and finishing works for the installations of the highly technical clean room and building technology began. The relevant decision was issued by the building police in the summer. The accommodation of the modern clean rooms in the existing listed vaulted area was a special challenge.

Work on the roof waterproofing was completed in spring 2017. As a result, the building services equipment was installed and connected to the roof. The installation work was continued as far as possible.

The restoration work on the historic south façade and in the cupola room was completed in autumn 2017 and approved by the Federal Monuments Office. In the final phase, a historic section of the staircase was uncovered, which was also renovated and integrated into the utilisation concept.

In the summer months, the building construction work for the office and general laboratory areas was largely completed. Around 7,500 linear metres of piping were laid and three cooling machines (with approx. 1,400 kW) installed.

After the connection of the entire infrastructural supply of the object to the old stock, the exterior design could be started.

The installation work in the offices and laboratories was completed in the fourth quarter. The technical equipment of the future laboratories and clean rooms (digestorium, hazardous goods cabinets, etc.) had begun and the 20 m3 nitrogen tank was installed. The first "chemical workbenches" were installed before Christmas.

In the course of the restructuring of the deaneries, those of the Faculty of Electrical Engineering and Information Technology and the Faculty of Computer Science at Erzherzog-Johann-Platz 1 were brought together organisationally.

The new Dean's Office Centre Erzherzog-Johann-Platz was located in the vicinity of the future main location of the faculties and now has the appropriate room equipment. The new structure was developed together with the responsible deans.

In addition, a seminar and meeting room was set up on the fifth upper floor (attic).

The former workshop areas of the TVFA in the tract FC were slightly adapted and since the winter semester 2015/16 have provisionally served the Faculty of Architecture and Spatial Planning as classrooms.

TU Subsequent Uses

In the areas formerly used by the Faculty of Mechanical Engineering and Management Sciences, the adaptation work for the merger of institutes of the Faculty of Electrical Engineering  2016 and 2017 was continued. In the CA, CB and CD (second and fifth upper floors) building components, office and laboratory space was renovated, adapted and occupied by the new users.

The work on the fifth upper floor was completed.

In connection with a new appointment, the laboratory for high-frequency technology was adapted in 2016 in coordination with the Faculty of Electrical Engineering and Information Technology.

In 2017 the entrance area in the "New" institute building was modernized.