Favoritenstraße

Report 2018

In 2018, the master builder work for the redesign of the ground floor zone (classrooms and recreation zones) was continued. The installation work for the new ventilation centre in the basement was completed and the work for the underfloor heating and ventilation on the ground floor continued.

In spring the dry construction work on the ground floor and the IT installation were started. At the end of the year, these were nearing completion, so that the equipment and interior design could be started.

At the same time, additional rooms on the first upper floor were converted into new seminar rooms in autumn, which can be used for study purposes from the 2019 summer semester onwards.

The next major expansion stage will take place after completion of the "Tonne" (BF) at Getreidemarkt.

Gallery

Favoritenstraße Frontview

Favoritenstraße Frontview

Favoritenstraße Frontview Detail

Favoritenstraße Frontview Night

Previous Milestones 2006 to 2017

Essential parts of the third upper floor were completely restructured in spring 2011 as part of a new appointment and equipped with contemporary standards. Construction began according to plan. At the same time, a central server room for institutes was created, which is centrally supplied with cold and sets new standards for the IT architecture of the institutes and the efficient provision of the necessary infrastructure.

In addition, the central cold supply of the building was significantly expanded and further seminar rooms, laboratories and the top floor of the building are supplied with cold.

Work on the thermal refurbishment of the Favoritenstrasse 9-11 property, which began in 2011, was successfully completed. Measurements confirmed significant savings in heating requirements. In addition, evaluated main topics in the security area were dealt with. In the Favoritenstrasse area, for example, all escape route lighting systems were equipped with a central function monitoring system that significantly increases efficiency and saves resources.

As part of a new appointment to the Faculty of Computer Science, a section on the third floor was adapted for the Institute of Information Systems. Around 1,100 m2 of office space and computer laboratories were adapted; the infrastructure was modernised from the ground up and the equipment renewed.

The redevelopment became possible after the research area Finance and Controlling of the Institute of Management Sciences had been moved to Theresianumgasse. This means that the entire institute is compactly housed in one building.

In the next phase, the student areas on the ground floor (house of 11) were renovated. Just in time for the beginning of the winter semester 2016/17, the combined EDP-student laboratories of the Faculty of Computer Science were completed: During the summer months the surfaces were renovated, the installation modernised and a new heating and air conditioning system installed. This work was also used by the building's technical staff to set up a state-of-the-art server and battery room adjacent to the building.

In cooperation with the Center for Coordination and Communication (ZKK) of the Faculty of Computer Science, a central server room for the institutes on campus was installed in the HB wing. The entire hardware of the laboratories was also replaced.

TU Subsequent Uses

As part of the subsequent use of the TU, the refurbishment and adaptation of the respective areas in the Favoritenstrasse property group was also started in 2015, following the relocation of the office areas of the Faculty of Mechanical Engineering and Management Sciences. The first phase was completed by the end of the year with the aim of bringing the institutes of the Faculty of Computer Science together there. The HE 01 wing was renovated and has since been used by the Institute for Software Engineering and Interactive Systems. Subsequently, the current intermediate settlement area in component HG 02 was adapted.

At the same time, the planned further redevelopment stages were prepared in consideration of the subsequent use concept and in coordination with the users.

The renovation and adaptation work on the first, fourth and fifth upper floors was completed in 2016. With the new users moving in, the institutes of the Faculty of Computer Science will be further merged.

Work on the redesign of the ground floor zone (lecture halls and student zone) began at the beginning of summer 2017.

Instead of the existing institute and practice rooms, a lecture hall for almost 130 people will be set up on the ground floor. The foyer will be extended, modern sanitary facilities will be installed and the entire area will be accessible to all. The associated new ventilation centre will be installed directly below in the basement.

In the course of the subsequent use of the TU, institute areas will also be combined at this location and partly relocated to their faculty location. This clearance will allow a total of three seminar rooms and two PC laboratories to be created on the first floor (above the new lecture hall).

In autumn, the master builders' work for the lecture hall, the new sanitary rooms and the extended and barrier-free foyer took place. The installation work for the new ventilation centre in the basement was nearing completion.